Nowe etykiety produktów żywnościowych w USA

Rewolucyjne zmiany etykietowania produktów

Amerykański przemysł spożywczy po raz pierwszy od 20 lat przejdzie gruntowną reformę etykiet na produktach żywnościowych. będą bardziej czytelne, z wyszczególnioną zawartością składników, a kalorie wyliczane będą również na porcje. Nowy system etykietowania produktów z dumą zaprezentowała Michelle Obama, która jest wielkim orędownikiem zmian. Według ekspertów do spraw zdrowia mogą one przyczynić się do walki z otyłością wśród Amerykanów.

Nowe zasady etykietowania przygotował Urząd do spraw Leków i Żywności. Choć już od dawna firmy musiały podawać zawartość cukru w produktach, to teraz muszą uwzględniać również dodatek cukrów owocowych, syropów słodzących i innych substancji, które dosładzają żywność. Bardziej rygorystyczne będą tez zasady podawania ilości witamin. Wartość odżywcza ma być przeliczana na porcje, by konsument wiedział, jak dużo spożywa za jednym razem.

Źródło: www.tvp.pl

Czekamy na podobne regulacje w Polsce. Ciekawą kwestią jest, na przykład podawanie na etykietach średniego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej, na produktach przeznaczonych dla dzieci.

Summary
Article Name
Nowe etykiety produktów żywnościowych w USA
Description
Amerykański przemysł spożywczy po raz pierwszy od 20 lat przejdzie gruntowną reformę etykiet na produktach żywnościowych. Etykiety będą bardziej czytelne, z wyszczególnioną zawartością składników, a kalorie wyliczane będą również na porcje.
Author